Guovdageaidnu/Kautokeino – Delikatesse

 

  Bidos, også skrevet biđos eller biđus, er ei tradisjonell samisk kjøttsuppe med reinsdyrkjøtt og lite vann. Bidos er samenes nasjonalrett og benyttes som festmat. Ingrediensene er reinsdyrkjøtt fra lår eller bog, smør, hvetemel, gulrot, løk, potet, vann, salt og pepper.

Legenden Karen Anna Bongo fra Kautokeino fikk hedersnavnet ”Madame Bongo” for sitt virke. Hennes spesialitet var Bidos servert i Lavvu (samisk telt). I en hel generasjon serverte hun retten i sin Lavvu ved sin fjellstue ved Cunovuohppi i Kautokeino.

Sønnen, Mikkel Bongo har tatt opp arven etter sin mor og har spesialisert seg på denne retten.

 

Madame Bongo i Lavvu

  Bidos, also written biđos or biđus, is a traditional Sami meat soup with reindeer meat and little water. Bidos is the joint national dish and is used as a party food. Ingredients are reindeer meat from thighs or books, butter, wheat flour, carrot, onion, potato, water, salt and pepper.
The legend Karen Anna Bongo from Kautokeino received the name «Madame Bongo» for her work. Her specialty was Bidos served in Lavvu (Sami tent). For a whole generation she served the delicacy in her Lavvu at her mountain house at Cunovuohppi in Kautokeino.
The son, Mikkel Bongo has taken up the legacy of his mother and specializes in this delicacy.