Destinasjoner

Heidi Persen, Samisk husflid – Duodji/Sami handicrafts – Duodji

Duodji – samisk husflid har forskjellige utrykk som gjenspeiler geografiske, økologiske og økonomiske forhold. Den sjøsamiske kulturen har et holistisk perspektiv. Holistisk betyr helhet. Det betyr at alt griper inn i hverandre. Man lever i elementene med vær og vind, båra og bølger der livet gir og livet tar. Livet handler om utmarkstradisjoner. – fiske, fangst, bærsanking og eggsanking.  Det åndelige, …

Continue reading  

Samiske opplevelser/Sami experiences

  Samiske opplevelser tar utgangspunkt i en kultur som hører hjemme på Nordkalotten. Mennesker som lever i tett på naturen. Den samiske kulturen kjennetegnes med sterke farger, vakre drakter og vennlige mennesker.  De inviterer deg gjerne med på opplevelser i sin Siida, boplass og tar deg med på kjøring med reinsdyr, snøscooter og serverer bidos, en delikatesse med reinsdyrkjøtt. Den …

Continue reading  

Jergul Astu, Fjellstue/lodge

  Jergul Astu er møteplass for reisende og konferansefolk på Finnmarksvidda hele året. Et koselig og populært sted til selskaper og jubiléer, konferanser eller bare ei avslappende langhelg. Jergul Astu ligger midt i nordlysets rike. Jergul, der vinteren setter sitt preg på naturen i mange av årets årstider. Midnattssol om sommeren i elvebåt er også en unik opplevelse. Navnet “Astu” …

Continue reading  

Guovdageaidnu/Kautokeino – Delikatesse

    Bidos, også skrevet biđos eller biđus, er ei tradisjonell samisk kjøttsuppe med reinsdyrkjøtt og lite vann. Bidos er samenes nasjonalrett og benyttes som festmat. Ingrediensene er reinsdyrkjøtt fra lår eller bog, smør, hvetemel, gulrot, løk, potet, vann, salt og pepper. Legenden Karen Anna Bongo fra Kautokeino fikk hedersnavnet ”Madame Bongo” for sitt virke. Hennes spesialitet var Bidos servert …

Continue reading  

John Edvin på Jergul Astu

  John Edvin Holmestrand fra Jergul er en ekte viddas sønn. Født og oppvokst midt inne på Finnmarksvidda. Der han har levd hele livet og kunne ikke tenke seg et annet liv. Med samisk blod i årene har han det lune, koselige utrykket i hele skikkelsen. Rolige bevegelser som får arbeidet raskt unna på en umerkelig måte. Med utgangspunktet fra …

Continue reading  

Guovdageaidnu/Kautokeino – Perletur

Perletur er en flott turkassetrim med mange vakre turer som byr på fysisk aktivitet og flotte naturopplevelser. 2016 var første året med Perletur. Det betyr at ikke alle 19 kommuner i Finnmark er med første året. Kanskje kommer 13-14 på plass i løpet av juni. Følg her her kommer kontinuerlig informasjon. Les her alt du trenger å vite for å …

Continue reading  

Sapmi – Kart/Map – Direct booking

Reiseplanlegger/Travel planner: Her finner du ut når neste offentlig transportmiddel går: Use this to find a timetable for the next public transport: Ruteplan for Hurtigruta/Timetable for Hurtigruta: Flyruter i Finnmark/Flights in Finnmark Booking: Back to start Avstander/Distances: Detaljkart/Detailed map Trykk på kartet og skriv inn Kautokeino/Karasjok/Tana i kartets søkefelt. Click on the map and enter Kautokeino/Karasjok/Tana in the map’s search …

Continue reading  

Deatnu/Tana – Tanaelva / Tanariver

  Tana (også Tanaelva) (nordsamisk: Deatnu («Storelva»), finsk: Teno) er ei elv i Karasjok og Tana i Finnmark og Utsjok kommune i Finland. Elva er 366,3 km lang, regnet fra fjerneste kilde, og den har et nedbørfelt på 16 377 km². Middelvannføringen ved munningen er 197 m³/s.[1] Over 256 kilometer av elva utgjør grensa til Finland. Den eksakte grensen følger …

Continue reading  

Deatnu/Tana – Kong Oscars varde

  Oskarsvarden – Gielkkáidoaivi 255 moh. er en populær og historisk tur i Tana. Idrettslaget Forsøk arrangerer fottur til Kong Oscar II`s varde på Seidafjellet i Tana kommune hver sommer den 7. juli. Det er natursti denne dagen med spørsmål underveis. Man får diplom for deltagelse på Oscarsmarsjen. Turen opp på ca 3,5 km går langs en tydelig (umerket) sti. …

Continue reading  

Deatnu Tana – Austertana kirke (church)

  Austertana kapell ligg i Tana sokn i Indre Finnmark prosti. Ho er bygd i tre og blei oppførd i 1958. Kyrkja har langplan og 144 sitjeplassar. Arkitekt: Trond Dancke/Inge Fred Devo.     Austertana chapel lies in Tana parish in Inner Finnmark deanery. The chapel is built in wood in 1958. The church has long plan and has the …

Continue reading  

Deatnu/Tana – Andre severdigheter i Tana/ Nearby attractions Tana

– Gollevarri natur- og kulturminne-område viser hvordan villreinfangst foregikk i eldre tider. Ennå i dag ser man fangstgropene og kjøttgjemmene. Følg merket sti som begynner 6 km fra Skiippagurra mot finskegrensen på RV 895. Informasjonsbrosjyre på museet eller Turist-infomasjonen. – Oscarsvarden reist av kong Oscar med følge 7. juli 1873 ved den gamle ferdselsveien over Seidafjellet. Noen kilometer fra E6. …

Continue reading  

Deatnu/Tana – Tana Kirke/ Tana Church

  Tana kirke Rustefjelbma. Innviet 1964. Tegnet av Esben Poulsson. Altertavlen malt av Terje Grøstad. 26 m høy frittstående kirkestøpul. Takene dekket med Alta-skifer. Kirken ligger ved Rv 98 ca. 23 fra Tana bru i retning mot Ifjord.     Tana Church Rustefjelbma. Inaugurated 1964. Drawn by Esben Poulsson. The altarpiece painted by Terje Grøstad. 26 m high freestanding kirkestøpul. …

Continue reading  

Deatnu/Tana – Sølvsmia i Tana / Silver smithy in Tana

    Tana Gull og Sølvsmie AS ble åpnet på Tana Bru i 1977, som den første sølvsmien i Øst-Finnmark. I et gammelt restaurert tømmerhus fra området blir det produsert og solgt smykker i gull, sølv og bronse.     Tana Gold and Silversmie AS was opened at Tana Bru in 1977, as the first silversmith in East Finnmark. In …

Continue reading  

Deatnu/Tana – Polmak kirke (Church)

  Polmak kirke er en langkirke fra 1853 i Polmak i Tana. Byggverket er i tre og har 180 sitteplasser. Den ble sannsynligvis oppført etter tegninger utført lokalt og med bemerkninger fra Johan Henrik Nebelong. Kirken er langstrakt og satt sammen av fire deler, hvorav midtpartiet som inneholder skipet og koret er den eldste.[3] Kirken var blitt slitt og i …

Continue reading  

Deatnu/Tana – Tana museum

    Tana museum (nordsamiska: Deanu museum) är ett museum i Polmak i Tana kommun i Finnmark fylke i Norge. Tana museum ligger i tidigare Polmak gjestgiveri. Kommunen köpte 1987 denna gård, som också varit Polma fjellstue, för att användas för Tana museum. Utställningen i museet beskriver den flodsamiska kulturen i Tanadalen. Dalen har varit mötesplats för olika etniska grupper …

Continue reading  

Deatnu/Tana – Minnesmerke fra andre verdenskrig, Tana/ Memorial WWII, Tana

  Til minne om brenningen, raseringen, tvangsevakueringen, rømmingen og frigjøringen høsten 1944 Høsten 1944 brukte de tyske okkupantene på retur den brente jords taktikk i Finnmark og Nord-Troms . Befolkningen fikk ordre om tvangsevakuering, men mange trosset dette og flyktet. Flere ble drept av okkupantene, og andre mistet livet som følge av påkjenningene Tropper fra den sovjetiske røde arme befridde …

Continue reading  

Deatnu/Tana – Samelandsbrua/ Sameland bridge

  Samelandsbrua er ei skråkabelbru som krysser elva Tana mellom Roavvegieddi i Tana i Norge og Utsjok i Finland. Brua er 316 meter lang, og hovedspennet er 155 meter. Brua har i alt fire spenn. Den ble åpnet i 1993 og er en del av Europavei 75.   Sami Bridge is a slantedcable bridge that crosses the river Tana between …

Continue reading  

Kárášjohka/Karasjok – Samedrakter fra Karasjok/ Same costumes, from Karasjok

  Samedrakt, samekofte eller bare kofte er norske navn på den samiske folkedrakten. På nordsamisk kalles den gákti, på sørsamisk gåptoe eller gapta og på lulesamisk gáppte. Samedraktene brukes på tvers av landegrensene på Nordkalotten, på samme måte som samiske språk og andre kulturelle særtrekk. Form, farge og mønster på kofte og lue varierer stort fra distrikt til distrikt, og …

Continue reading  

Kárášjohka/Karasjok – De samiske samlinger/ The Sami collections

  RDM – De samiske samlinger i Karasjok ble åpnet i 1972. Museet skal dekke hele det samiske området. Museets hovedformål er å verne om samisk identitet, språk og kulturtradisjoner, utøve museums- og utstillingsvirksomhet, samle samisk kulturhistorisk materiale, spre informasjon i samsvar med formålet og å ta initiativ til å drive forskning. Videre er målsetningen å dokumentere og presentere samisk …

Continue reading  

Kárášjohka/Karasjok – Karasjok kirke/ Karasjok church

  Karasjok kirke ligger i Karasjok sokn i Indre Finnmark prosti. Den er bygget i tre og ble oppført i 1974. Kirken har åttekantplan og 336 sitteplasser. Kirken har vernestatus listeført. Arkitekt: Østbye/Kleven Almaas. Karasjok nye kirke ble bygd i 1974, da den gamle kirken, som ligger på den andre siden av Karasjok-elven, var blitt for liten. Kirken, som er …

Continue reading  

Kárášjohka/Karasjok – Magisk teater/ Magic theatre, Karasjok

    Stálubákti – åndenes fjell. Magisk teater Stálubákti – Åndenes fjell, er intet mindre enn et magisk teater. En noaidi – en gammel lærd – forteller om samenes førkristne tro rundt skapelsen, livet og døden og hvordan alt henger sammen. Forestillingen er lagt opp med innledning som forteller om dagens samfunn. Deretter inviteres gjestene inn til den gripende forestillingen …

Continue reading  

Kárášjohka/Karasjok – Den ekte samekniven/ The genuine same knife. Karasjok «Strømengkniven»

  Den ekte samekniven Den ekte samekniven er et viktig begrep i samisk kulturhistorie. Den er et multiverktøy som ikke har endret seg på flere hundre år.I den gamle smia hos knivsmed Strømeng i Karasjok er det laget samekniver i 200 år. 6 generasjoner Strømeng har laget tusenvis av den ekte samekniven. Smedyrket kom til Karasjok på 1700-tallet sammen med …

Continue reading  

Kárášjohka/Karasjok – Snøscooterens eventyrland, Karasjok/ Snowmobile wonderland, Karasjok

  Karasjok er et eventyr med snøscooter. Skogsterreng og store vidder med organiserte scooterløyper. Finland mer liberal forhold til scootertrafikk er bare et steinkast unna. Du kan oppleve organiserte utflukter, korte og lange eller rett og slett leie deg din egen snøscooter og more deg på egenhånd. Karasjok har også en aktiv motorklubb som arrangerer spennende race inne i bygda. …

Continue reading  

Kárášjohka/Karasjok – Samediggi/ Sametinget/ Sami Parliament

  Sametinget (nordsamisk: Sámediggi, lulesamisk: Sámedigge, sørsamisk: Saemiedigkie, skoltesamisk: Sää´mte´ǧǧ) er en nasjonal, representativ folkevalgt forsamling for samer i Norge. Sametinget styres til daglig av Sametingsrådet, som ledes av sametingspresidenten. Sametingets parlamentsbygning og hovedadministrasjon ligger i Karasjok.Sametinget styres etter det parlamentariske prinsipp, hvor det sittende Sametingsrådet baserer sin virksomhet på tillit i plenum. Sametinget er et politisk redskap som skal …

Continue reading  

Kárášjohka/Karasjok – Suosjavrre kirke (Church)

  Suosjavrre kirke er en langkirke fra 1968 i Karasjok kommune, Finnmark fylke. Byggverket er i tømmer og har 75 plasser. Kapellet ble reist i samarbeid mellom Norges Samemisjon og Karasjok og Kautokeino kommuner. Adkomst til stedet er via Rv92.     Suosjavrre church is a church from 1968 in Karasjok Municipality, Finnmark county. The edifice is in timber and …

Continue reading  

Kárášjohka/Karasjok – Karasjok gamle kirke/ Karasjok old church

  Karasjok gamle kirke ligger i Karasjok sokn i Indre Finnmark prosti. Den er bygget i tre og ble oppført i 1807. Kirken har korsplan og 140 sitteplasser. Kirken har vernestatus automatisk listeført (1650-1850). Arkitekt: Daniel Stroch. Karasjok kirke ble bygd i 1807 av byggmester Daniel Storch. Den har korsformet grunnplan, der de fire armene opprinnelig var omtrent like lange. …

Continue reading  

Kárášjohka/Karasjok – Valjok kirke (church)

  Valjok kirke ligger i Karasjok sokn i Indre Finnmark prosti. Den er bygget i tre og ble oppført i 1932. Kirken har langplan og 60 sitteplasser. Kirken har vernestatus listeført. Arkitekt: Harald Sund. Valjok er en grend med gårdsbruk i elvedalen langs Tana som danner grense mot Finland. Grenda fikk eget kapell på begynnelsen av 1930-tallet, tidligere hadde innbyggerne …

Continue reading  

Guovdagaeainnu – Kautokeino – Høgskolestaden på Finnmarksvidda/ College Town Finnmarkvidda.

  Kautokeino eller Guovdageaidnu som er det samiske navnet regnes som det kulturelle hovedsetet i det nordsamiske området. Hele 90% av befolkingen har det samiske språket som sitt førstespråk. Så er du etter å oppleve samiske kultur, tradisjon og arv, så er Kautokeino stedet du bør besøke. Ikke er det vanskelig å komme hit heller. Det samiske navnet Guovdageaidnu betyr …

Continue reading  

Guovdageaidnu – Kautokeino – Pikefossen(falls) i Kautokeino

  Pikefossen Ligger ved Rv 93 nord for Kautokeino tettsted. Vannfallet er 8 meter Det er rasteplass med parkering ved fossen. Navnet kommer fra et gammelt sagn. I følge sagnet kommer navnet fra ei jente som skulle passe på reinflokken mens eierne var borte. Da jenta skulle krysse isen med reinene rett ovenfor Pikefossen, brast isen og hele flokken druknet. …

Continue reading  

Guovdageaidnu – Kautokeino – Thons delikatesse/ Thons delicacy

  Alle hotellkjøkken har sine spesialiteter, laget av lokale råvarar. I Kautokeino får du Pulled rein Burger. Langtidstekt reinsdyr fra vidda. Revet I tynne tråder Hjemmelaget Coleslaw, Frisk salat, Friterte poteter Hvitløksmajones og hjemmelaget barbequesaus.       All hotel kitchen has its own specialties, made from local produce. In Kautokeino get Pulled reindeer Burger. Langtidstekt reindeer from the plateau. …

Continue reading  

Guovdageaidnu – Kautokeino – Kautokeino bygdetun/ Kautokeino village square

  RDM-Kautokeino bygdetun har et rekonstruert miljø som er ca 100 år gammelt. Museets permanente utstilling presenterer lokal samisk kultur. Ligger ved elvebredden i sentrum av tettstedet. Marken her har vært dyrket siden begynnelsen av 1700-tallet. I et rekonstruert miljø fra ca 100 år tilbake kan du besøke bygninger, torggammer og konstruksjoner fra reindrift og utmarksboplasser. Museet har permanent utstilling …

Continue reading  

Guovdageaidnu – Kautokeino kirke (church)

  Kautokeino kirke ligger i Kautokeino sokn i Indre Finnmark prosti. Den er bygget i tre og ble oppført i 1958. Kirken har langplan og 272 sitteplasser. Arkitekt: Finn Bryn. Kautokeino kirke, Kautokeino kirke ligger i Kautokeino sokn i Indre Finnmark prosti. Den er bygget i tre og ble oppført i 1958. Kirken har langplan og 272 sitteplasser. Arkitekt: Finn …

Continue reading  

Guovdageaidnu – Kautokeino, Maze kirke (church)

  Maze kirke ligger i Kautokeino sokn i Indre Finnmark prosti. Den er bygget i tre og ble oppført i 1965. Kirken har rektangelplan og 150 sitteplasser. Arkitekt: Rolf Harlew Jenssen.     Maze Church is located in Kautokeino parish in Indre Finnmark deanery. It is built of wood and was built in 1965. The church has rectangular plan and …

Continue reading  

Guovdageaidnu – Kautokeino – Samedrakter og husflid/ The sami costumes and crafts, Kautokeino

  Samedrakt, samekofte eller bare kofte er norske navn på den samiske folkedrakten. På nordsamisk kalles den gákti, på sørsamisk gåptoe eller gapta og på lulesamisk gáppte. Samedraktene brukes på tvers av landegrensene på Nordkalotten, på samme måte som samiske språk og andre kulturelle særtrekk. Form, farge og mønster på kofte og lue varierer stort fra distrikt til distrikt, og …

Continue reading  

Guovdageaidnu – Kautokeino – Treriksrøysa mellom Norge, Finland og Sverige

  Treriksrøysa mellom Norge, Finland og Sverige Treriksrøya (svensk Treriksröset, finsk Kolmen valtakunnan rajapyykki) mellom Norge, Sverige og Finland ligger nær Skibotn ved 69°03′35.9″N 20°32′55.1″E. Monumentet ble reist i 1897 av de norske og russiske (som styrte Finland på den tida) styresmaktene. Svenskene ble ikke enige om grensa med nordmennene og deltok ikke med sin stein før i 1901. Dette …

Continue reading  

Guovdageaidnu – Kautokeino – Elvebåtturer på Kautokeinoelva /Riverboat tours in Kautokeino river

  Fra den lille samiske bygda Maze (ca 80 km syd for Alta) kan du oppleve spennende turer i samisk elvebåt. Du kan også lære mer om samisk kultur; Kaste lasso, hente vann og lage kaffe på bålet, bli kledd ordentlig med samiske klær, rigg en tradisjonell, samisk lavvo. Turen går nordover til Altademningen. (kraftstasjonen). Google trans.   From the …

Continue reading  

Guovdageaidnu – Kautokeino – Struves Meridianbue. På UNESCOs verdensarvliste

  Kautokeino har to punkt på to forkjellige fjelltopper: Et på fjellet Lodiken på Bæskades helt nord i kommunen. Man tar av ved Rv. 93 ved Suoluvuopmi fjellstue og videre inn over fjellovergangen. Omtrent midtveis til Gargia fjellstue , – inne på fjellet, ser man det store skiltet som forteller om Struves meridianbue. Man går videre opp til punktet til …

Continue reading